Categorieën
Podcast

Hoe maak je een podcast?

Het aantal mensen dat naar podcasts luistert groeit met de dag. Het fenomeen mag in Nederland dan nog niet zo bekend zijn, in Amerika luisteren en zo’n 90 miljoen mensen per maand naar verschillende podcasts en dat worden er alleen maar meer. Het is niet voor niets dat podcasts ook in Nederland steeds meer ‘mainstream’ worden. Maar hoe maak je een podcast? Dat leggen wij je graag uit!

Zo maak je een podcast

Het maken van een podcast is geen hogere wiskunde. Je koopt een camera, een microfoon en vervolgens praat je over je favoriete onderwerp. Voilà, je eerste podcast is een feit.

Zo makkelijk is het natuurlijk niet. Althans, niet als je een podcast wilt maken waar mensen ook daadwerkelijk naar luisteren. Je hoeft geen technisch persoon te zijn en er is ook niet veel geld nodig voor het maken van een podcast, maar een goede, professionele podcast maak je niet zomaar. Daarom delen wij onze tips.

#1 Wat is een podcast?

Laten we beginnen met een kleine uitleg over een podcast. Een podcast is een serie afleveringen van gesproken audiobestanden. Eigenlijk een soort radio. Een podcast kun je downloaden om ze gemakkelijk te beluisteren. Zo kun je podcasts luisteren via bijvoorbeeld iTunes of Spotify, maar ook op websites die podcasts ‘hosten‘ zoals in het voorbeeld hieronder.

Het doel van een podcast is discussiëren over een specifiek onderwerp, zoals geld of reizen. Het is een perfecte manier zijn je mening of ideeën te uiten onder een groter publiek.

#2 Het nut van een podcast

Door het maken van een podcast bereik je een (nieuw) publiek, net als je dat doet met bijvoorbeeld bloggen. Een publiek dat je anders wellicht nooit had bereikt omdat de focus ligt op meer traditionele vormen van communicatie.

Een podcast is een goede manier om vanaf ‘scratch‘ volgers of fans te creëren en zo een autoriteit te worden op jouw gekozen onderwerp. En daarvoor hoef je echt geen professional te zijn.

Het aantal luisteraars van podcasts neemt elk jaar toe. 5 miljoen Nederlanders luisteren naar podcasts. Een kwart van die mensen heeft een abonnement op een podcast. Het is niet meer weg te denken uit ons medialandschap.

Het gemak van een podcast

Van alle contentplatformen (video, blogs, tv etc.) zijn podcasts de meest gebruiksvriendelijke. Je hoeft niet te lezen of naar een scherm te kijken. Mensen kunnen onderweg, in de auto, in de sportschool en zelfs op het werk naar podcasts luisteren.


LEES OOK

Waarom podcasts zo populair zijn. De cijfers.


#3 Begin met een goede basis

Hoe maak je een podcast? Door te beginnen met een goede basis. Werk daarom eerst een concept uit. Wat wordt je onderwerp, de naam van je podcast, de uitstraling, tone of voice, wie is je doelgroep etc. Allemaal dingen die je van tevoren moet bepalen.

Het klinkt niet zo spannend, maar als je eenmaal begonnen bent, pas je dit soort dingen niet zo makkelijk aan. Zeker niet als je al veel luisters hebt.

Gespreksvorm

Bedenk daarnaast hoe je de podcast op wilt zetten. Ben je alleen aan het woord? Ga je mensen interviewen? Wordt het een gesprek met iemand anders? Ga je verhalen vertellen etc.

Naam van je podcast

Bedenk een naam voor je podcast. Het makkelijkste is om je thema te verwerken in de naam zodat gebruikers gelijk zien waar het over gaat. Het kan ook je eigen naam zijn of een pseudoniem. Je kunt bij een podcast ook een beschrijving meegeven. Denk daar goed over na. Mensen beslissen a.d.h.v. de naam, foto en omschrijving binnen een aantal seconde of je interessant genoeg bent.

De naam van je podcast is het eerste wat men ziet. Denk er goed over na.

Ties
Categorie

Bedenk in welke categorie je podcast valt. Is het humor? Politiek? Klimaat? Muziek? Het kan van alles zijn, zolang jij je podcast maar in de goede categorie plaats. iTunes en Spotify delen podcasts in in categorieën. Wel zo makkelijk als je in de goede staat!

Hoe maak je een podcast

#4 Bedenk een thema

Je begint podcast met een onderwerp of thema. Dat kan van alles zijn, zolang je er maar verstand van of passie voor hebt. Podcasten is eigenlijk het delen van jouw mening of visie. Het is daarom belangrijk dat je onderwerpen kiest die je aangaan, waar je vol passie over kunt vertellen.

Als je een thema hebt gevonden bedenk dan hoeveel je over dat thema zou kunnen vertellen. Een podcast is vaak een serie afleveringen. Er zit geen tijdslimiet aan een podcast, maar 20 tot 50 minuten is het uitgangspunt.

#5 Koop de juiste apparatuur

Een podcast valt of staat bij de kwaliteit van de podcast. Investeer daarom in goede apparatuur. Dat hoeft helemaal niet zo duur te zijn.

Dit heb je in ieder geval nodig:

  • Microfoon
  • Opnamesoftware
Microfoon

Een microfoon is het belangrijkste. Zonder goede microfoon klinkt een podcast een stuk minder aantrekkelijk. Er zijn microfoons voor de smartphone en voor laptops/desktops.

Een goede microfoon zorgt voor een betere geluidskwaliteit. Welke microfoon je kiest is afhankelijk van je budget. Bekende opties zijn Blue Yeti, Audio Technica AT2020 of de Rode NT-USB. Allemaal verkrijgbaar tussen de €100 en €200.


We krijgen regelmatig de vraag of je een podcast kunt opnemen op je smartphone. Dat kan, maar het geluid is dan verre van optimaal. Er zijn wel veel apps die het mogelijk maken om een podcast te maken op je telefoon. Denk aan Podbean, Anchor of Speaker

Ben je een beginner? Begin dan met apps als Anchor of Speaker.

Ties

Opnamesoftware

Opnamesoftware lijkt niet zo belangrijk. Je kunt immers gewoon opnemen op de meeste telefoons en computers toch? Dat kan, maar dat werkt niet ideaal.

Met goede opnamesoftware kun je audiobestanden knippen, plakken en monteren. De beste software hiervoor is Adobe Audition. Deze kost dan ook €20 per maand. Het kan ook met gratis programma’s zoals GarageBand van Apple of Audacity.

Er zijn nog meer producten die je kunt aanschaffen. Denk aan koptelefoons en filters om ruis uit je opname te krijgen.

#6 Een intro en outro

Hier denk je waarschijnlijk niet meteen over na, maar het is wel een van de belangrijkste dingen van een podcast. Een intro en outro geven je podcast iets persoonlijks en herkenbaars zoals ook een bekende TV-show dat heeft.

Het kan een muziekje zijn, een intro over jezelf, een grappige anekdote. Als het meer pakkend is. Denk ook aan een cover. Dit zien mensen als ze op podcasts zoeken. Zie het als een albumhoes.

Hoe maak je een podcast?

#7 Kies het juiste kanaal voor je podcast

Als je een goed thema hebt, gespreksstof voor een aantal afleveringen en je apparatuur staat is het bijna tijd om te beginnen. Voordat je begint is het wel handig om je podcast ergens te plaatsen zodat mensen het kunnen luisteren.

Je kunt podcast maken en deze op je eigen website delen. Dat is snel en makkelijk, maar tenzij je een groot bereik hebt, is het bereik is een stuk minder dan bijvoorbeeld iTunes of Spotify. Gelukkig heb je genoeg opties.

Apple Podcasts

Apple Podcasts is razend populair. Met name in Amerika, maar ook in Nederland luisteren er steeds meer mensen naar. Op Apple Podcasts vind je de meeste podcasts. Hier vind je alle instructies om een podcast te uploaden.

Spotify

Als je veel luisteraars zoekt, is Spotify het platform. Bekend vanwege muziekstreaming, maar podcasts worden steeds populairder op Spotify. Zeker onder Nederlanders is dit het platform. Het is ook nog eens makkelijk om je podcast op Spotify te krijgen.

Podcast op Spotify

YouTube

Hoewel dit echt een videoplatform is, kun je podcasts ook op Youtube plaatsen. Dit is met name interessant vanwege het bereik van YouTube. Iedereen kent het en gebruikt het. Je moet wel altijd een video uploaden, maar dit kan uiteraard ook een afbeelding zijn. Uploaden werkt zoals een normale video.

Google Play

Het starten van een podcast in Google Play Store is een goede manier om meer potentiële luisteraars te bereiken. Net als bij Apple Podcast is het bereik hier groot. Enige nadeel is, is dat het niet zo makkelijk is om je podcast online te krijgen.

#8 Een podcast opnemen

Hoe maak je een podcast? Door ze op te nemen! Een beetje flauw natuurlijk, maar daar komt het wel op neer. Het enige wat je hoeft te doen is je microfoon inpluggen en op ‘opnemen‘ te drukken.

Heel spannend is het niet. Als je een onderwerpt hebt, en je hebt het gesprek voorbereid is het een kwestie van beginnen. Podcasts zijn letterlijk opgenomen gesprekken dus knip fouten of versprekingen er niet uit. Dat is juist zo leuk.

Wat je ook gaat doen, lees geen gesprekken voor. Dat komt niet natuurlijk over. Just go with the flow. Een podcast hoeft geen perfect geregisseerd gesprek te zijn. Juist niet zelf zelfs.

Als je je podcast klaar hebt, sla deze dan op als MP3. Deze kunnen op de meeste apparaten worden afgespeeld en het zijn kleine bestanden.

#9 Going online!

De vraag; ‘Hoe maak je een podcast?’ is nu beantwoord en als het goed is kun je nu online met je eerste podcast!

Zorg er voor dat veel mensen weten van je eerste podcast. Hoe meer luisteraars hoe beter.