Categorieën
Podcast

7 Podcast Tips

Een podcast is het ideale platform om jouw doelgroep te bereiken of je verhaal te promoten. Steeds meer mensen luisteren naar podcasts. Wist je dat ruim 50% van de volwassenen regelmatig een podcast luistert? Niet gek, want als luisteraar hoef je alleen een app te installeren om vervolgens altijd en overal je favoriete podcast te kunnen luisteren.

Dat is ook de reden dat steeds meer mensen een podcast opnemen. Sommige doen het om hun bedrijf of product te promoten, anderen willen hun kennis overbrengen en sommige podcasters zijn gewoon vrienden die het over alledaagse dingen hebben. Eerder vertelden we je al hoe je een podcast maakt.

Vandaag wil ik je mijn belangrijkste podcast tips meegeven.

#1 Kies je passie

Een van de podcast tips die ik altijd deel is dat je passie moet hebben voor je onderwerp. Het is heel interessant om te praten over politiek omdat daar veel interesse in is, maar als jij daar geen verstand of passie voor hebt, hebben luisteraars dat snel genoeg door.

Luisteraars luisteren liever naar iemand die enthousiast verteld over iets, dan naar een oersaai verhaal zonder emotie. Het hoeven geen wereldonderwerpen te zijn. Er zijn honderden podcasts over de meest bizarre onderwerpen. Jouw passie is misschien wel een niche waar veel mensen interesse in hebben!

#2 Investeer in de juiste spullen

Een van de beste tips die ik je kan geven: investeer in goede spullen. Er is niets zo vervelend als een podcast die niet professioneel over komt. Koop een goede microfoon en de juiste software om je podcast te bewerken.

Net als op een website beslissen luisteraars binnen een paar seconden of jouw podcast de moeite waard is. Als de kwaliteit uit 1990 lijkt te komen haken luisteraars direct af. Zonde!

Podcast tips
Investeer in goede spullen

#3 Een podcast hoeft niet perfect te zijn

Veel mensen denken dat een podcast perfect moet zijn, zonder versprekingen of stiltes. Niets is minder waar. Een podcast is eigenlijk gewoon een opgenomen gesprek tussen twee of meer personen.

Versprekingen, stiltes, flauwe grappen, technische fouten… het hoort er allemaal bij en laat het vooral in de podcast. Het maakt het gesprek laagdrempelig en luisteraars zullen zich hierin herkennen. Niemand is namelijk perfect!

#4 Zorg dat je podcast vindbaar is

Een podcast maken is één, maar er moeten natuurlijk ook mensen naar luisteren. Zorg daarom dat je podcast goed vindbaar is. Dat kan op verschillende manieren.

Je kunt een podcast hosten op je eigen website. Die website moet dan vindbaar zijn in Google. Dat kun je zelf doen, maar je kunt ook een SEO-specialist inhuren zodat je hoger scoort in Google op onderwerpen die met jouw podcast te maken hebben.

Uiteraard is het ook goed om je podcast op verschillende apps te krijgen. Spotify, Apple Podcast, Podcast Addict en Stitcher zijn de meest bekende apps waar je je podcast kunt delen. Daarnaast is het verstandig om je podcast zelf te promoten. Facebook, Instagram, LinkedIn, Snapchat… spread the word!

#4 Hang in there

Een van de belangrijkste podcast tips: hou vol! Je podcast heeft niet binnen 1 dag duizenden luisteraars. Daar zul je naar toe moeten werken. Dat is met alles zo. Dat betekent echter wel dat je moet volhouden.

Geef je project niet op na een maand zonder luisteraars. Een succesvolle podcast is een kwestie van volhouden. Daarom is het zo belangrijk dat je praat over dingen die je leuk vindt (zie #1). Als je dat niet doet, en er zijn ook geen luisteraars wordt het moeilijk om elke week een podcast ‘vol te praten’ over iets wat je niet leuk vindt.

Podcast tips
Zorg dat je lol hebt!

#5 Nodig anderen uit

Een podcast kun je alleen doen, maar de dynamiek in een gesprek is altijd beter als je met twee of meer personen bent. Mijn tip is daarom dat je altijd met minimaal twee personen moet zijn. Daarnaast is het voor de afwisseling én de luisteraars leuk als je er af en toe anderen sprekers bij zitten.

Als jij een podcast hebt over het trainen van puppy’s, nodig dan een keer een expert uit op dat gebied. Vraag hem of haar alle vragen die je kunt bedenken of beter nog: laat luisteraars vragen insturen. Zo creëer je meer engagement met je luisteraar!

#6 Plan je content

Een van de beste podcast tips is content. Content is belangrijk bij alle vormen van marketing. Ook bij podcasts. Plan je onderwerpen, de gespreksvormen en algehele inhoud.

Maak een lijst met onderwerpen voor afleveringen en plan deze ook logisch in. Zo weet je zelf precies wat je in welke aflevering wil zeggen. Heb je geen inspiratie? Plan dan een brainstormsessie in met je podcast partner en schrijf alles op wat je te binnen schiet. Hoe beter je plant, hoe makkelijker de opzet.

#7 Oefen!

De laatste tip: oefen! Er zijn maar weinig podcast hosts die zonder oefenen een goed verhaal neerzetten. Oefen je gesprek eerst, luister naar je stem, let op je uitspraak, het tempo waarin je spreekt etc. Door dingen te oefenen, komt het ‘echte‘ gesprek een stuk makkelijker uit je mond. Voor luisteraars wel zo prettig.