Categorieën
Podcast

Wat is een podcast?

Wat is een podcast? ‘A digital audio file made available on the internet for downloading to a computer or mobile device, typically available as a series, new instalments of which can be received by subscribers automatically‘. Dit is het antwoord van Google en Google weet alles 😉 Maar helaas zegt het nog niet zo veel.

Daarom zullen we hier zo duidelijk mogelijk proberen uit te leggen wat een podcast is.

Een podcast uitleggen aan iemand die geen idee heeft wat een podcast is, valt niet mee. Sommige omschrijven een podcast als ‘radio on demand’, maar ook dat is niet helemaal juist. Een podcast kun je zien als een blog, show, boek of zelfs als gesprek tussen vrienden in audiovorm die je kunt downloaden en beluisteren in je eigen tijd. In de auto, op het werk, thuis, tijdens het sporten, waar dan ook.

Een podcast kun je zien als een blog, show, boek of zelfs als gesprek tussen vrienden in audiovorm die je kunt downloaden en beluisteren in je eigen tijd. In de auto, op het werk, thuis, tijdens het sporten, waar dan ook.

Ties
Wat is een podcast

Waarom zijn podcast populair?

Een podcast is in de meeste gevallen een gesprek tussen twee of drie mensen die een bepaald onderwerp bespreken. Dat kan van alles zijn. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een podcast over.

De reden dat een podcast zo populair is, is omdat er weinig inspanning nodig is om een podcast te luisteren. Bij YouTube moet je een scherm in de gaten houden, op een blog moet je lezen en op TV heb je irritante reclames. Een podcast kun je aanzetten en zonder moeite blijven luisteren. Tijdens het sporten, het autorijden, koken, strijken, wandelen en zelfs op bezoek bij je schoonouders.

Veel meer dan radio luisteren

Podcasts worden nog wel eens vergeleken met radio. Niet terecht als je het mij vraagt. Het is appels met peren vergelijken. Een podcast is veel uitgebreider, ‘vrijer’ en diverser.

De lengte van een podcast is onbeperkt. Ze kunnen 10 minuten duren, maar ook 4 uur. Een podcast kan dagelijks, wekelijks of maandelijks zijn en 1 host hebben of een hele groep. Maar het grootste voordeel is dat het ELK onderwerp behandelen. De meeste zouden nooit op de radio of TV komen en juist dat is de kracht. Ongeacht wat je interesse is, er is ongetwijfeld een podcast over.

Het is niet voor niets dat bijna de helft van de Nederlanders (47%) luistert wel eens naar een podcast. En dat blijft alleen maar groeien.

Hoe luister je een podcast?

Het luisteren naar een podcast is heel simpel. Dat is waarschijnlijk een van de redenen van het succes. Je download een app als Apple Podcast of Spotify en je bent good-to-go! Overigens zijn er nog meer apps, daarover lees je meer in deze blog.

Als je een app hebt gedownload is het een kwestie van zoeken naar het onderwerp waar je meer over wilt luisteren. De meeste apps hebben een categorie die de meest populaire podcasts van het moment aangeven. Ideaal voor beginners!

Zodra je een leuke podcast hebt gevonden is het een kwestie van oordopjes in (of je laat iedereen meeluisteren) en luisteren maar.

Podcast luisteren

Wat is een podcast vs. Podcast Episode?

Om het antwoord op de vraag ‘wat is een podcast?‘ nog wat moeilijker te maken heb je nog onderscheid tussen podcasts en podcast episodes. Podcasts bestaan namelijk uit shows en afleveringen. Een show kun je vergelijken met bijvoorbeeld Friends. De legendarische sitcom uit de jaren ’90. Onder die show vallen de afleveringen. Uiteraard kun je afleveringen skippen of doorspoelen.

Shows kunnen alle denkbare onderwerpen behandelen. Van podcasts over het onderhouden van planten tot podcasts die letterlijk Usesless Podcast heet. Podcasting begon als een manier voor individuen om hun boodschap over te brengen onder mensen met dezelfde interesses.

Leuk om te weten: de grondlegger van de podcast is onze eigen Nederlandse trots Adam Curry. Momenteel luisteren er zo’n 144 miljoen mensen naar podcasts.

Ties

Vandaag de dag kan iedereen gebruik maken van podcasts. Groot of klein.

  • bedrijven;
  • radiostations;
  • TV-zenders;
  • comedians;
  • storytellers;
  • kerken;

en nog veel meer …

Leren over specifieke onderwerpen

Het grote voordeel van een podcast is dat het veel specifieker is dan de radio of TV. Daar wordt vooral ‘in de breedte gelult‘ terwijl een podcast veel dieper in gaat op bepaalde onderwerpen.

Het is niet voor niets dat veel mensen aangeven veel te leren van podcasts. Vaak delen experts hun tips en ervaringen over hun expertise waar jij veel van kunt leren. Er is waarschijnlijk zelfs een podcast over ‘Wat is een podcast‘ (had je een hoop lezen bespaart 😉 )

De meeste podcasts behandelen één onderwerp. Dat kan van alles zijn. Het nieuws, koken, reizen, sport of muziek. Er zijn momenteel zo’n 43 miljoen podcastafleveringen, dus er is keuze genoeg!