Categorieën
Podcast

Beste Podcast apps

Het mooie van een podcast is dat je deze altijd en overal kunt luisteren. Dit maakt podcasts een van de snelst groeiende vorm van media. Maar waar vind je nu de beste podcast. Met andere woorden: wat zijn de beste podcast apps?

De bekendste apps om podcasts te luisteren zijn Apple Podcasts (voor Apple gebruikers) en Spotify, maar er zijn veel meer opties.

Benieuwd naar wat de beste apps zijn om podcast te luisteren? Check ons lijstje!

Overcast

Overcast is misschien wat minder bekend bij mensen die net beginnen met het luisteren van podcasts, maar dit is een van de beste podcast apps.

Overcast is veel later opgericht dan Spotify en Apple Podcasts, maar is een pionier. Het is niet voor niets een award-winning podcast player. Als je wat meer wilt dan alleen luisteren is Overcast de perfecte optie. Het zit boordevol handige features. De twee bekendste zijn Smart Speed en Clip Sharing.

Smart Speed is een feature die stilte uit de podcast afleveringen haalt. Podcasts zijn gesprekken en daarin kunnen stiltes vallen. Overcast herkent dit en filtert de stiltes er uit. Daarmee bespaar je een hoop tijd. Tijd die je kunt gebruiken voor andere podcasts! Daarnaast werken ze met Clip Sharing. Handig voor blogs zoals wij. Met Clip Sharing kun je stukjes van een podcast delen of embedden. Zo hoef je niet de hele aflevering te uploaden als je maar 15 seconde wil laten horen. Ook gebruiken ze Voice Boost. Hiermee kunnen reguleren ze het volume zodat elke show luid, duidelijk en met hetzelfde volume is.

Ohja… niet geheel onbelangrijk. Overcast is helemaal gratis! Klein nadeel. Het is alleen beschikbaar op iOS.

 

Pocket Casts

Naast Overcast is Pocket Casts een van de bekendste podcast apps. Het grootste voordeel is dat deze app gratis beschikbaar is voor zowel iOS als Android. Bijna iedereen kan deze app dus gebruiken.

De app heeft slimme functies. Zo kun je filters maken met ‘te luisteren podcasts’. Ook Pocket Casts heeft een functie die stiltes wegfiltert. Pocket Casts werkt ook een afspeelwachtrij van favoriete podcasts die je op alle apparaten kunt synchroniseren.

Een van de handigste features is Discovery, waarbij aan de hand van data de nieuwste en beste podcasts worden getoond zodat je niet hoeft te zoeken. Daarnaast kun je de interface aanpassen. Iets wat bij de andere podcasts apps niet kan. Voegt weinig toe aan de podcasts, maar het is wel leuk 🙂 Ook handig; Episode Search. Zo kun je zoeken op een gast, onderwerp of product in afleveringen in plaats van complete shows.

Castro

Als je het hebt over de beste podcast apps, dan mag Castro zeker niet ontbreken. Naast Spotify en Apple Podcasts is dit misschien wel de beste optie. Het is een van de meest gebruiksvriendelijke apps met goede, nuttige features. Castro is een app voor de fanatieke podcastluisteraar.

Je kunt eenvoudig playlists maken. Uiteraard heeft Castro een functie die shows voorstelt aan de hand van je voorkeuren. Ook heeft het een stilte filter, ook wel de Trim Silence. Ook hanig. Castro heeft een import functie waarbij je playlists uit bijvoorbeeld Spotify kunt importeren.

Verder heb je in Castro Chapter Support waarbij je afleveringen kunt selecteren, overslaan of toe kunt voegen aan playlists. Daarnaast heeft Castro pushmeldingen voor nieuw uitgebrachte afleveringen. Zo mis je nooit een aflevering.

Castro is gratis. Enige nadeel is dat het alleen beschikbaar is voor iOS.

Stitcher

Een van de bekendste podcast apps is Stitcher. Iets minder uitgebreid dan eerder genoemde apps, maar daarom juist wel fijn. Een plus voor mensen die gewoon willen luisteren zonder al te veel poespas.

Stitcher heeft handige features die zich vooral richten op playlists. Een playlist maken is ontzettend makkelijk. Uiteraard maakt het ook zelf playlists aan de hand van jouw voorkeuren. Daarnaast heb je de mogelijkheid om te zoeken naar afleveringen, in plaats van complete podcasts.

Ook handig, je kunt de settings per podcast aanpassen. Wel zo handig als je een podcast-host hebt die wat harder of zachter praat.

Stitcher is gratis en beschikbaar voor iOS en Android.

Podcast Addict

Podcast Addict is een van de beste podcast apps. Het is een van de meest gebruikte en de app krijgt bijna overal lovende recensies. Podcast Addict is, anders dan de naam doet vermoeden, een app waar je niet alleen podcasts kunt luisteren. Je kunt hier ook audioboeken en radio luisteren.

Met een bibliotheek van meer dan 2 miljoen podcasts, vind je hier alle bekende Nederlandse en Internationale podcasts. Daarnaast is Podcast Addict handig voor mensen die willen personaliseren. Je kunt audio effecten toepassen, lijsten downloaden, back-ups maken en zelfs reviews achter laten!

Grote voordeel: de app is gratis. Klein nadeel: het is alleen beschikbaar voor Android.

Apple Podcast

De godfather van de podcasts en een van de beste podcast apps. Apple Podcasts, in het begin iTunes Podcasts, is alleen beschikbaar voor mensen met een Apple. Het grootste voordeel van Apple Podcasts is dat je er de grootste verzameling podcasts vindt.

Omdat Apple Podcasts de eerste was, vind je hier bijna alle podcasts die gemaakt zijn. En dat zijn er onderhand nogal wat. Daarnaast gebruiken veel andere apps de directory van Apple Podcasts dus de ‘indeling‘ van Apple Podcasts vind je ook in veel andere apps.

Handig voor mensen met Apple apparaten. De app staat gelijk op je iPhone, iPad, Macbook, iMac en zelfs je iWatch. Je kunt gelijk beginnen met luisteren en het is gratis.

Waarom podcast?

Spotify

Naast Apple Podcasts is Spotify een van de beste podcast apps. Het is eigenlijk een muziekstreamingdienst, maar om podcasts te luisteren Spotify (of plaatsen) is Spotify super handig.

Het grote voordeel van Spotify is natuurlijk dat iedereen het kan gebruiken, ongeacht welk besturingssysteem je gebruikt. Enige nadeel is dat het betaald is, hoewel dat met €9,99 best meevalt. Daarnaast heeft Spotify, samen met Apple Podcasts, de grootste verzameling podcasts. Je kunt het zo gek niet bedenken of je vindt het op Spotify.

Nog een groot voordeel; je kunt podcasts ook downloaden en dus offline luisteren, bijvoorbeeld op reis of in de auto als je data wilt besparen. Daarnaast gebruikt Spotify, net als bij hun muziekdienst, data om te kijken wat je luistert en wat daar goed bij past. Super handig omdat je altijd podcasts voorgeschoteld krijgt die jij interessant vindt.

Podcast op Spotify