Categorieën
Podcast

Waarom je moet beginnen met luisteren naar podcasts

Podcasts werden geïntroduceerd in 2004, maar zijn pas de laatste jaren ontzettend populair. Dat is goed te merken aan de cijfers en het groeiend aantal Nederlanders dat naar podcasts luistert. Maar waarom is het zo populair en waarom zou ook jij moeten beginnen met het luisteren naar podcasts?

Wij delen 5 interessante redenen om te beginnen met luisteren naar podcasts.

#1 Je kunt altijd en overal luisteren

Een van de grootste voordelen van podcasts is dat je er altijd en overal naar kunt luisteren. Je hoeft niet naar een scherm te kijken of advertenties weg te klikken. Heb jij wel eens een film gekeken tijdens het fietsen? Lijkt me niet.

Podcasts kun je luisteren tijdens het koken, tijdens auto rijden, onder de douche, tijdens het sporten… je kunt podcasts altijd luisteren. Overal.


Lees ook

Waarom podcast een geweldig platform is


#2 Je kunt jezelf (blijven) ontwikkelen

Podcasts zijn niet alleen entertainment, het is ook een geode informatiebron. In plaats van eindeloos boeken lezen, kun je ook podcasts luisteren over onderwerpen waarover je wilt leren. Een podcast is een perfect medium om te leren van experts in hun vakgebied.

Er zijn veel informatieve shows te vinden over allerlei onderwerpen. Bijna elk onderwerp dat je maar kunt bedenken, wordt behandelt. Daarnaast is het ook nog eens makkelijk leren. Zet een podcast aan tijdens het rijden of stofzuigen en je vangt twee vliegen in één klap!

Podcasts

#3 Het is gratis

Podcasts worden over het algemeen gratis aangeboden. Uiteraard betaal je wel voor de diensten van bijvoorbeeld Spotify. Apple gebruikers kunnen gratis gebruik maken van Apple Podcast en op websites waar podcasts worden gehost, kun je gratis luisteren.

#4 Het is inspirerend

Als je graag geïnspireerd wilt worden is een podcast een perfect platform. Je kunt hier alles luisteren over je passie of gewoon je horizon verbreden. Het aanbod is gigantisch.

Wil je meer weten over reizen? Over cryptocurrency? Het bouwen van een huis? Het afnemen van interviews? Het staat allemaal online. Je hoeft er alleen maar op te klikken.


Lees ook

Hoe maak je een podcast?


#5 Vermijd de reguliere media

Heb jij het niet zo op de reguliere media? Dat is niet zo gek. Uit onderzoekt blijkt niet voor niets dat steeds minder mensen naar het nieuws kijken of de reguliere nieuwswebsites bezoeken. Of je nu televisie kijkt of naar de radio luistert, deze nieuwsbronnen zijn altijd vrij beperkt en vaak eenrichtingsverkeer.

Podcasts hebben een hele nieuwe manier van nieuws gerealiseerd. Ik zeg niet dat alles wat je op podcasts vindt, waar is, maar het feit is wel dat je uit veel meer bronnen kunt kiezen. Door het enorme aantal podcasts heb je meer perspectieven op een bepaald onderwerp. Het levert je soms hele interessante inzichten op!

Podcast luisteren

#6 Spendeer minder tijd op je scherm

Schermtijd is een ‘hot topic‘ de laatste jaren. Het is geen geheim dat we teveel tijd doorbrengen achter een scherm. Of dat nu een computer, televisie of smartphone is, uit onderzoek blijkt dat 8 uur per dag of meer naar een scherm kijken. Uit onderzoek blijkt ook dat 84% minder achter een scherm wil zitten.

Een podcast is daarvoor een ideale oplossing. Je kunt nog steeds een serie of show volgen, maar je hoeft er niet voor achter een scherm te zitten. Podcasts vereisen, net als video’s, weinig energie, maar ze veroorzaken niet dezelfde visuele belasting als video’s. Podcasts kun je altijd luisteren. Het is dus niet alleen goed voor je ontwikkeling, ook voor je gezondheid!

#7 Word succesvol

Heb jij altijd succesvol willen zijn? Goed nieuws! Uit onderzoek blijkt namelijk dat luisteraars van podcasts vaak succesvol zijn. Het grootste publiek voor podcasts zijn hoogopgeleide volwassenen. Dat is ook de reden waarom er veel educatieve podcasts te vinden zijn.

Iedereen kan luisteren naar die educatieve podcasts. Op bijna alle gebieden is er wel een podcast te vinden. Wellicht in het Engels, maar ze zijn er wel.